Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Welsh póni

2011.03.11

Története
A kelta időkig nyúlik vissza a welsh pónik története. A brit szigetekre érkező kelták magukkal hozták keleti vérű lovaikat, amelyek az itteni észak-atlanti pónikkal keveredtek. A zord klímájú walesi tartományban az időjárásának viszontagságai egyre ellenállóbakká, szívósabakká tették az itt élő apró termetű lovakat. A welsh fajta a XI-XII. század körüli időkből ered. Négy változata alakult ki a tenyésztés során, attól függően, hogy milyen funkciókra szánták:

"A" változat - Welsh mountain póni
"B" változat - Welsh riding póni
"C" változat - Cob tipusú Welsh póni
"D" változat - Welsh cob póni

Jól ismert tenyészmén: Arkelshof's Sunlight, a színe sárga, egyike azoknak a tenyészméneknek, amelyeknek nagy szerepe volt a B osztályú welsh pónik kialakításában.

Jellemzői
Mind a négy típusnál előfordul: a kis fej, a széles homlok és nagy szemek jellemzőek rá. A fülei aprók, egymáshoz közel állnak. Nagy orrlyuka van, nyaka hosszú, a mar nem túl kifejezett, mellkasa mély, háta széles. Mellső lábai hosszúak, bokák jól fejlettek. Megjelenésében tömegesebb, a felnőttek használják tereplovaglásra, illetve hajtásra. Nagyon népszerűek az egész világon, mozgásuk energikus, és rendkívül kiegyensúlyozottak. Hosszú élettartamúak és nagyon jó munkakészséggel rendelkeznek.

 

Származási hely Wales
Egyesült Királyság
Vérmérséklet Melegvérű
Marmagasság 137 cm körüli
Eredete Welsh
Élettere Hegyvidék
Hasznosítása Tereplovaglás, hajtás

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.