Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gotland póni

2011.03.07

Eredete
Feltehetően a svéd Gotland vagy Skogruss póni legrégibb skandináv fajta és sokat megőrzött primitív karakteréből. Ezek a lovak valamikor félvad körülmények között éltek a balti-tenger Gotland-szigetén és a svédországi Löjsta erdőkben. Sokan vannak, akik gotland lóként használják a nevét. Erre 125-130 cm-es marmagasságával bőven rácáfol a fajta. Elődök lehettek a Tarpán és az arab fajták.

Tenyésztése
A pónik Gotlandról származnak, ahol már valószínűleg a kőkorszak óta éltek. Sokan úgy tartják, eredetük a tarpánra vezethető vissza, de minden tény szerint az utóbbi évszázadokban arab vér is került beléjük. Napjainkban szelektív tenyésztésük tart, gondosan megválasztják a szülőket. Ma már Svédországnak magára a Skandináv-félszigetre eső területein is folyik a tenyésztésük.

Jellemző tulajdonságok
Eredetileg a Gotlandot, mint sokoldalú munkapónit használták, de modern példányaikat inkább hátaslóként részesítik előnyben. Ezek kiválóan teljesítnek ugró- és ügetőversenyeken. A mozgásuk lépésben és ügetésben fürge, de a vágta nem igazán a fajta jármódja.

Fontos külső tulajdonságok
rövid nyak
könnyű és keskeny törzs, ennek ellenére kitartó fajta
gyakran fejletlenek a hátulsó lábak
a farok mélyen tűzött
csapott far
a lapockák (noha erősek), meglehetősen meredekek

 

Származási hely Svédország
Vérmérséklet Melegvérű
Testfelépítés Erösen csapott far, gyenge hátulsó lábak
Marmagasság 125-130 cm
Fejforma Értelmes fej
Eredete Gotland
Élettere Istállóban érdemes tartani
Hasznosítása Hátasló

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.