Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dartmoor póni

2011.03.07

Története
A dartmoor pónik is barangoltak a láp évszázadokon. Hoof azt feltételezte hogy háziáltaként múltja már Shaugh határain belül egy bronzkori településre nyúlik vissza körülbelül Kr. e. 2000. Az egyik legkorábbi feljegyzést a szász püspök Awlfwold a Crediton készített, aki 1012-ben meghalt. I Henrik (1100-1135) uralkodáa alatt fogtak be dartmoot pónikat a királyi erdőből és alkamaztak tenyésztésre a királyi kancáknál. Sok pónit használtak Délnyugat-Angliában az ón bányászatnál, mint csomaghordó póni, de miután bezárt a bánya sok póni maradt szabadon. Az 1820-as években nagyon népszerű lett amiatt, hogy képes átjutni a durva köves hegyi utakon.

Jellemzői
A magassága nem haladhatja meg a 127 centimétert. Színe fekete, barna, pej, szürke, és a deres ló, a tarka és fehér-tarka nem megengedett, a túlzott fehér jelölések használata tilos. Feje kicsi, szeme nagy, füle kicsi, nyaka közepes hosszúságú, a torok és az állkapocs nem mutat durva természetet, mivel barátságos természetű. Teste közepes hosszúságú, erős, jól bordázott. Ágyéka és fara jól izommal borított. Végtagjai. Lábai izmosak, viszonylag hosszúak és az elülső térdei meglehetősen nagyok és laposak. A lábtője megfelelő lejtésű, de nem túl hosszú. Lába kemény, jó alakú. Csontozata vastag. Télan hatalams hosszú szőrt növeszt, az idegenekkel bizalmatlanul bán. Jó ugróképességű, hátaspóninak használják.

 

Származási hely Egyesült Királyság
Vérmérséklet Melegvérű
Szín Pej, fekete, szürke, sárga
Testfelépítés Hosszú, vastag nyak, dőlt lapockák, rövid hát, kerek, erős far, rövid lábak, erős pataszerkezet, dús, hosszú sörény
Jellemzők Barátságos, megbízható, nyugodt, jó mozgású minden jármódban
Marmagasság 112-124 cm (bottal mérve)
Fejforma Kis fej
Eredete 11-12. század
Élettere Óceáni éghajlat, lápvidék
Hasznosítása Nyereg alatt, korábban málhásként is

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.